понеділок, 28 березня 2016 р.

Мінські домовленості. Усі деталі та подробиці.


Темі Мінських домовленостей вже було присвячено багато статей та інтерв'ю. Але ми вирішили зробити для вас особливий матеріал. Ми не просто пояснимо вам усі деталі та подробиці Мінських домовленостей, але й надамо відповіді на ваші запитання щодо цих угод. 

Усі подробиці про новий формат спілкування з МЗС України ви дізнаєтеся наприкінці нашого блогу. 

Отже, розпочнемо з головного — документів.

Необхідно одразу зазначити, що не існує Мінська-1 чи Мінська-2. Мінські домовленості — це три головні документи: 

1. Мінський протокол (5 вересня 2014 року)

2. Мінський меморандум (19 вересня 2014 року)





3. Комплекс заходів з виконання Мінських угод (12 лютого 2015 року)


У ніч з 11 на 12 лютого 2015 року після багатогодинних переговорів Президента України Петра Порошенка, Президента Франції Франсуа Олланда, Федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель та Президента Росії Володимира Путіна було погоджено Комплекс заходів з виконання Мінських домовленостей, реалізація положень яких дає можливість припинити збройне протистояння та вийти на політичне врегулювання.






Чи є Росія стороною Мінських домовленостей?


Так, Президент Росії брав безпосередню участь у роботі над текстом Комплексу заходів, а підпис представника Російської Федерації стоїть під усіма трьома документами.

У чому полягає логіка Мінських домовленостей? 


Логіка Мінських домовленостей на шляху до остаточного політичного врегулювання передбачає три послідовні стадії:





  • деескалація (припинення вогню та відведення важких озброєнь, яке має бути верифіковане ОБСЄ; звільнення заручників і незаконно утримуваних осіб);
  • стабілізація (виведення іноземних збройних формувань та найманців; відновлення Україною контролю над усією ділянкою українсько-російського кордону; запуск діалогу щодо модальностей проведення вільних та справедливих місцевих виборів відповідно до стандартів ОБСЄ та інших аспектів політичного процесу);
  • відродження Донбасу (відновлення банківських платежів, поновлення соціально-економічних зв’язків, відбудова інфраструктури, політична та соціально-економічна реінтеграція Донбасу).




Як досягти сталої деескалації ?


Для того, щоб досягти сталої деескалації, мають бути виконані перші три пункти Комплексу заходів з виконання Мінських домовленостей. А саме:
  • встановлений сталий режим припиненню вогню;
  • відведене важке озброєння;
  • має бути забезпечений повний та безперешкодний доступ Спеціальної Моніторингової Місії ОБСЄ до всієї окупованої російсько-терористичними військами території Донбасу та до неконтрольованої Україною частини державного кордону для здійснення моніторингу та верифікації режиму припинення вогню та відведення озброєння.
Всеосяжне припинення вогню можливе лише за умови припинення Росією поставок озброєння, військової техніки та боєприпасів в зону конфлікту та відновлення контролю над тимчасово непідконтрольною ділянкою українсько-російського кордону.

Коли мають бути проведені вибори ?




Для проведення виборів відповідно до українського законодавства та стандартів ОБСЄ мають бути погоджені модальності таких виборів (тобто переважно технічні моменти їхньої організації), а також забезпечене стабільне та сприятливе безпекове середовище.

Опрацювання модальностей проведення виборів має здійснюватися синхронно з опрацюванням модальностей відновлення повного контролю України на проблемних ділянках українсько-російського кордону, оскільки відповідно до п. 9 Комплексу заходів з імплементації Мінських угод відновлення контролю України за кордоном має початися у перший день після виборів.






Вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей мають бути проведені відповідно до українського законодавства та стандартів ОБСЄ. Росія та контрольовані нею бойовики мають відмовитися від будь-яких заперечень щодо цього.

Як гарантувати безпеку виборчого процесу?


Україна працює з міжнародними партнерами над тим, щоб за допомогою міжнародних механізмів гарантувати безпеку виборчого процесу та волевиявлення громадян в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Без поліцейської місії ОБСЄ з відповідним мандатом та повноваженнями ми не можемо говорити про реальну безпеку виборчого процесу.

Чи підтримує міжнародна спільнота вимогу України до РФ щодо того, що Надія Савченко має бути звільнена негайно та без жодних умов відповідно до Мінських домовленостей?


Безперечно, що так. Відповідно до пункту 6 “Комплексу заходів з виконання Мінських домовленостей” Росія має забезпечити звільнення і обмін всіх заручників і незаконно утримуваних осіб на основі принципу “всіх на всіх”. І держави-члени ЄС, і США неодноразово закликали Росію негайно і без жодних умов звільнити Надію Савченко та інших українських політичних в’язнів відповідно до зобов'язань РФ за Мінськими домовленостями.



Україна залишається відданою безумовному виконанню Мінських домовленостей та разом з нашими партнерами та союзниками вимагає від Росії виконувати свою частину.


Якщо у вас є запитання щодо загальної логіки Мінських домовленостей чи виконання окремих пунктів документів, залишайте свої коментарі на сторінці МЗС у Фейсбуці. У наступних наших блогах ми будемо відповідати на ваші запитання та продовжимо розповідати вам про деталі та подробиці Мінських домовленостей.

#StopRussianAggression #RussiaViolatesMinsk

понеділок, 14 березня 2016 р.

Support Rallies #FreeSavchenko



9 March was #FreeSavchenko Day of Global Support. Rallies in support of Nadiya Savchenko were held all over the world: in Australia, Austria, Belgium, Argentina, Armenia, Bulgaria, Canada, China, Croatia, Great Britain, Finland, France, Georgia, Greece, Denmark,Egypt, Hungary, Italy, Kyrgyzstan, Latvia, Malaysia, Moldova, Germany,Pakistan, Poland, Portugal, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia, Spain, USA,Sweden, Switzerland, Japan and in other countries.

9 березня відбулася міжнародна акція на підтримку Надії Савченко. Кампанії на підтримку Надії відбулися по всьому світу: в Австралії, Австрії, Аргентині, Бельгії, Болгарії, Вірменії, Великій Британії, Грузії, Греції, Данії, Єгипті, Іспанії, Італії, Канаді, Киргизстані, Китаї, Латвії, Малайзії, Молдові, Німеччині, Пакистані, Польщі, Португалії, Румунії, Сербії, Словаччині, Словенії, США, Угорщині, Фінляндії, Франції, Хорватії, Швеції, Швейцарії, Японії та в інших країнах.

Ukrainian communities and friends of Ukraine all over the world call on Russia to free Ukrainian pilot and member of the Ukrainian parliament Nadiya ‪Savchenko‬.


Євродепутати влаштували флешмоб на підтримку Надії Савченко в Європарламенті / Flash mob by members of European Parliament in support of Nadiya Savchenko.



Австралія / Australia


Австрія / Austria


Аргентина / Argentina



Бельгія / Belgium




Болгарія / Bulgaria


Вірменія / Armenia


Велика Британія / Great Britain


Грузія / Georgia


Греція / Greece


Данія / Denmark



Єгипет / Egypt



Італія / Italy





Франція / France


Іспанія / Spain



Канада / Canada




Киргизстан / Kyrgyzstan




Китай / China


Латвія / Latvia


Литва / Lithuania




Малайзія / Malaysia




Німеччина / Germany





Пакистан / Pakistan



Польща / Poland




Португалія / Portugal



Румунія / Romania


Сербія / Serbia


Словаччина / Slovakia


Словенія / Slovenia


США / USA




Угорщина / Hungary



Фінляндія / Finland


Швейцарія / Switzerland


Швеція / Sweden


Японія / Japan


Nadiya Savchenko’s Mother Appeal to the World’s Leaders “Save My Daughter”: