пʼятницю, 26 серпня 2016 р.

3 факти про Нараду Послів в МЗС України

Нарада послів 2016: пріоритети української дипслужби, місія МЗС, розвиток публічної дипломатії та найцікавіші моменти behind the scenes.



Що таке нарада послів? 

Це коли посли з усього світу з’їжджаються в Київ, щоб отримати вказівки та настанови від Президента, Прем’єр-міністра та Міністра закордонних справ, а також скоординувати дії та плани на майбутнє. 


Цього року, 22–24 серпня, вперше після Революції Гідності більше 70 керівників українських дипустанов зібралися в Києві, щоб «звірити годинники» та окреслити коло завдань української дипломатії на найближчу перспективу.

У рамках Наради українські посли зустрілися з Президентом Петром Порошенком, Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, керівництвом МЗС, Головою Верховної Ради Андрієм Парубієм, Віце-прем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванною Климпуш-Цинцадзе , першим заступником Міністра фінансів Оксаною Маркаровою, заступником Міністра економічного розвитку і торгівлі Наталею Микольською, представниками Міністерства оборони, інших міністерств та відомств, народними депутатами, бізнесменами, членами Світового Конгресу Українців, спеціалістами медіа-ринку та експертами у сфері культурної дипломатії.


Президент України Петро Порошенко наголосив: “наша дипломатія працює в режимі воєнного часу. Понад два роки українські дипломати виконують завдання щодо наближення вирішення питання російської агресії на сході і незаконної анексії Криму політико-дипломатичним шляхом.”


До речі, цього року вперше за весь час проведення Наради перед послами виступив Президент іншої держави — Президент Республіки Польща Анджей Дуда. 



1. Президент, Прем’єр-міністр, Голова Верховної Ради та Міністр закордонних справ окреслили три головні пріоритети української дипломатичної служби.



Беззаперечним пріоритетом залишається протидія російській агресії і відновлення територіальної цілісності України. 

Під час наради були визначені основні напрями роботи з міжнародною спільнотою для:
  • консолідованої протидії агресії Росії на Донбасі та в окупованому Криму;
  • неухильного дотримання політики невизнання анексії Криму та деокупації півострова і Донбасу;
  • збереження політичного та санкційного тиску на агресора.
Під час відкриття Наради Павло Клімкін наголосив: “Щодня запитуйте себе в посольствах — що ще я маю зробити для подолання російської агресії? Це головний пріоритет.”


Другий пріоритет — сприяння проведенню реформ та інтеграція до європейських і євроатлантичних структур. 




Захист громадян України за кордоном є нашим постійним пріоритетом. 

За останній час МЗС запустило кардинальну реформу консульських послуг. Через російську агресію у нас з’явилася нова надважлива задача — звільняти наших громадян — політичних в’язнів та заручників кремлівської влади.


2. Павло Клімкін вперше визначив місію МЗС: представляти, сприяти, захищати.





Представляти державу та державні інтереси. У двосторонньому та багатосторонньому форматі. У цьому, начебто, нема нічого нового. Але в умовах збройної агресії міжнародна коаліція на підтримку України може зберегти життя наших хлопців на фронті і мирних жителів по всій Україні. І саме дипломати можуть зробити вирішальний внесок у відновлення суверенітету України у її міжнародно визнаних кордонах.



Сприяти реформам в Україні і українському бізнесу на зовнішніх ринках. Йдеться, насамперед, про стратегічні українські інвестиції за кордон та масштабні проекти. Йдеться також і про залучення міжнародних інвестицій з тим, щоб українська економіка була конкурентоспроможною.




Захищати українських громадян. Кожен громадянин України має бути певен, що у скрутній ситуації за кордоном він звернеться до наших дипломатичних та консульських установ і відчує себе на українському клаптику землі у будівлі під українським прапором і під захистом українських дипломатів.


Павло Клімкін: українська дипломатія має стати дипломатією прогресу.


3. #НарадаПослів 2016 не була традиційною. Керівництво МЗС, посли та гості Наради говорили про публічну дипломатію та сучасні комунікації.




Політичний директор МЗС Олексій Макеєв: Традиційна дипломатія має доповнюватися використанням нових медіа. Кожне посольство має розповідати про Україну мовою культури”.

Під час наради було акредитовано більше 100 представників ЗМІ, організовані інтерв’ю та прес-клуби керівництва МЗС та послів. 






23 серпня, у День Державного Прапора України біля МЗС було урочисто піднято український прапор.



Ще одна новація цьогорічної Наради -українські посли та посли іноземних держав в Україні мали змогу поспілкуватися один з одним під час прийняття з нагоди Дня Незалежності. 



Наліпки, щоб посли мали змогу краще познайомитися один з одним

Посол України в Словенії Михайло Бродович та Посол Словенії в Україні Наташа Прах

Дипломатія — це велика сім’я. Посол США в Україні Марі Йованович з мамою

Під час Наради українські посли записали креативне привітання Україні та українцям до Дня Прапора та Дня Незалежності. 


Найцікавіші моменти behind the scenes

Активна робота в соцмережах та розвиток digital diplomacy — важливий напрям роботи Міністерства. Дипломати відслідковують тренди в соцмережах і під час Наради не обійшлося, звичайно ж, без селфі :) 






Відео-звіт першого дня роботи послів та гостей Наради: тематичні сесії, дискусії, спілкування зі ЗМІ та багато іншого. 


Репортаж “Громадського телебачення” про Нараду послів 2016: